Pretoriai otthonában lelőtte modell barátnőjét Oscar Pistorius, a dél-afrikaiak leghíresebb atlétája. A londoni olimpián az épek között szerepelt, művégtagokkal futó 26 éves Pistorius állítólag betörőnek nézte 30 éves  barátnőjét, akit fejbe és karon lőtt. A rendőrség nem erősítette meg a betörős feltételezést, és gyilkossággal vádolja a futót.

Oscar Pistorius a saját házában ölte meg a barátnőjét, a hatszoros paralimpiai bajnok négy lövést eresztett meg, állítólag azért, mert azt hitte Reeva Steenkamp modellről, hogy egy betörő. A rendőrség megtalálta a helyszínen a kilenc milliméteres pisztolyt. Az egész helyi idő szerint csütörtökön hajnalban történt, a rendőrséget négy órakor hívták ki.

Később a rendőrség sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol elmondták, hogy még csütörtökön meghallgatja a bíróság a gyilkossággal vádolt Pistoriust, de végül ezt péntekre halasztották. Azt is elárulták, hogy voltak már összetűzések Pistorius és Steenkamp között, egy szemtanú pedig az este korábban furcsa hangokat hallott Pistorius háza felől. Pontosabb részleteket nem hozott nyilvánosságra a rendőrség, annyit azonban közölt, hogy az esetnek több szemtanúja is volt, akiket folyamatosan hallgatnak ki.

Kribani Pillay, a johannesburgi Talk Radio munkatársa szerint azt feltételezik, hogy egy Valentin-napi meglepetés sült el rosszul, de további részleteket nem árultak el. A rendőrség egyik szóvívője, Denisa Beukes azt mondta, a betörős sztorit nem a rendőrség kezdte el terjeszteni, és meglepődtek, amikor az eset után a rádióban meghallották ezt a feltételezést. Pistorius barátnője, Reeva Steenkamp modellként dolgozott, az FHM férfimagazinban is készültek róla fotók, valamint televíziós szerkesztőként is tevékenykedett a dél-afrikai Fashion TV-nél. Körülbelül húsz órával az eset előtt a Twitterre ezt írta ki: "Ez a szerelem napja kell, hogy legyen mindenki számára. Ti mivel tervezitek meglepni a szerelmeteket?"

Pistorius a londoni olimpia előtt a Daily Mailnek adott interjújában elmondta, hogy egy pisztolyt tart az ágya melletti éjjeli szekrényben, és egy géppuskája is van. Dél-Afrikában az egyik legnagyobb a gyilkosságok aránya a világon, naponta átlagban 50 embert ölnek meg, itt van az egyik legtöbb autólopás és betörés is, ezért sokan tartanak otthon fegyvert, száz emberből tizenháromnak van pisztolya. Egy kutatás szerint Kolumbia mögött Dél-Afrikában történik a legtöbb olyan gyilkosság, ahol fegyverrel ölnek.

A hatszoros paralimpiai bajnok, az épek között a londoni olimpián 400 méteren elődöntőig jutott Pistorius és a barátnője állítólag Pretoria keleti részén egy olyan házban élt, amelyet több hatalmas kapu és különleges biztonsági rendszer védett. A környéket 2009-ben Dél-Afrika legbiztonságosabb államának választották meg, Pistorius háza egy nagy golfklub mellett található.

A sporttársak is elkezdtek reagálni a közösségi oldalakon. Jessica Ennis, a britek londoni olimpiai bajnok hétpróbázónője a Twitteren közölte, hogy sokkolta a borzasztó hír. Denise Lewis, Sydney olimpiai bajnok hétpróbázója pedig így reagált: "Nem a legjobb reggel az atlétika szerelmeseinek, az Oscar Pistorius-sztori hihetetlen."



"Sokkol a hír, ami a barátommal, Oscarral történt, óriási tragédia. Hihetetlen, nem találom a szavakat" - írta Richard Whitehead, a londoni paralimpia 200 méteres síkfutásának aranyérmese.



A Nemzetközi Paralimpiai Szövetség őszinte részvétét fejezte ki a családtagoknak, és közölte, hogy a továbbiakban nem foglal állást az ügyben.

Hasonló eset történt 2004-ben, amikor egy dél-afrikai válogatott rögbijátékos, Rudi Visagie lelőtte a lányát. A 19 éves lány elindult a barátjához, hogy meglepje a születésnapján, beült az autóba, és elindult. Az apa azt hitte, hogy a lánya alszik, és hogy valaki el akarja lopni a kocsit, ezért kiugrott az ágyból, felkapta a pisztolyát, és a hálószoba ablakából az autóra lőtt. Eltalálta a lányát, aki egy órával később a kórházban meghalt.

Forrás: origo